Iedereen die het Vlaamse jachtexamen heeft afgelegd, weet wel wat een ‘choke’ is. Degenen die tijdens het praktische examen onvoldoende aandacht besteedden aan de choke, vervloeken het onding waarschijnlijk wel even. Maar eens het examen voorbij is staan maar weinigen er nog bij stil, en misschien is dat begrijpelijk. Vroeger waren chokes vast. Waarom is er ooit de overgang gemaakt naar wisselbare chokes?
Kort samengevat: een choke is een vernauwing aan het uiteinde van een gladloop die het patroon van de hagelstraal vernauwt. De technische uitleg hiervoor is dat de radiale kracht, die de choke op de hagelkolom uitoefent, ervoor zorgt dat de wind de hagel minder snel verspreidt. Je kunt het vergelijken met het water dat verder uit een tuinslang spuit wanneer je de spuitmond met je duim gedeeltelijk afsluit.
Het resultaat is een compacter en effectiever hagelpatroon – iets waar elke jager naar streeft. Schiet je bijvoorbeeld met een cylinderchoke, dan houdt het bereik op rond 20 meter. Op langere afstanden ontstaan er namelijk grote gaten in het patroon, waardoor het minder effectief wordt.
Welke choke kies je voor welk doeleinde? Enkele algemene tips:
• Uitgaand kleinwild: 1/4 choke in de eerste loop, 1/2 choke in de tweede loop. Geschikt voor afstanden van 15-35 meter.
• Gedreven kleinwild: 1/2 choke in de eerste loop, 3/4 choke in de tweede loop. Geschikt voor afstanden van 25-45 meter.
• Bij gebruik van staalmunitie: Kies een meer open choke, maximaal 1/2 choke, aangezien staal een compacter patroon produceert dan lood.
• Voor kleinere kalibers: Een extra vernauwde choke dan hierboven kan nuttig zijn om het hagelpatroon op peil te houden. Kleine kalibers reageren namelijk iets anders.
Experimenteren met verschillende chokes en patronen kan nuttig zijn, maar laat je niet verleiden om eindeloos te blijven wisselen. Wanneer je een configuratie vindt die goed werkt, blijf daar dan bij. Bij twijfels is een 1/4 en 1/2 choke altijd een veilige keuze. Vergeet niet dat het vertrouwen in je materiaal net zo belangrijk is als de technische details.
We gaven onze tips, maar graag horen we wat jullie gebruiken? De klassieke 1/4 en 1/2 of zitten je chokes al zo lang vast dat je niet meer weet wat erin zit?
Karel Hespel
Hoofdredacteur Jagersliga
Commentaires