Met deze nieuwe reeks 'Wie is...?' willen we jullie een inzicht geven in het nationaal team van Jagersliga vzw. Op die manier leer je de mensen en hun ambities kennen. Elk lid van Team Nationaal heeft zijn/haar functie binnen het team en die kunnen jullie dan ook via deze reeks beter leren kennen. Het achstste interview is met Eric Franckx, één van de bestuurders van het eerste uur en helpende hand tijdens onze events.
Dag Eric, om met de deur in huis te vallen: hoe oud ben je, waar kom je vandaan, waar woon je momenteel en hoe lang jaag je al?
Goede avond. Mijn naam is Eric Franckx, 45 jaar, geboren en getogen in het landelijke Moerbeke, en al een tijdje woonachtig in het zo mogelijk nog landelijker Vollezele. Ik ben ondertussen al 35 jaar actief in het jachtgebeuren, waarvan al meer dan 15 jaar als jager.
Ben je getrouwd, verliefd, verloofd, samenwonend of alleenstaand en als je een partner hebt, heeft die ook interesse in jacht?
Katrijn en ik zijn nu iets meer dan een jaar samen. Katrijn toont interesse in het jachtgebeuren en gaat nu en dan mee tracken.
Heb je kinderen en zo ja, hebben zij interesse in alles wat met jacht te maken heeft?
Ik heb een zoontje Lewis (11) en twee plusdochters Yelina (12) en Maëlle (10). Het gebeurt dat Lewis meegaat op kleinwildjacht. De jacht op grofwild is hem iets te passief.
Wat is jouw taak binnen Jagersliga?
Samen met Kristof ben ik stichtend lid van de JLLC. Ik was er bij op de eerste vergadering om de grote lijnen uit te zetten en de statuten te tekenen. Aangezien ik liever in de schaduw werk, zal je me waarschijnlijk niet vlug op TV zien. Dat neemt niet weg dat ik mijn schouders zet onder talrijke kleine en grote projecten. Als er moet gewerkt worden, kan je op mij rekenen. Overal probeer ik, waar mogelijk, een helpende hand te zijn: van lokale evenementen zoals het ‘Jagter-weekend’, over ‘Jagersliga On Tour’, tot de ‘Game Fair’ te Duras. Vanaf 1 januari 2025 neem ik de taak van hoofdredacteur waar.
Wat heeft je gemotiveerd om bij Jagersliga aan te sluiten en actief mee te werken??
In 2019 ontmoette ik Kristof voor het eerst tijdens een grofwilddag in de Belgische Ardennen. Hij was er op uitnodiging van de jachtrechthouder; ik had er een vast part. Die dag stonden we bijna de hele dag vlakbij mekaar geposteerd. Er was dus tijd genoeg om te keuvelen. Kristof sprak mij over zijn visie op de jacht, en hoe hij dacht dat de jacht in de komende tien jaar zou evolueren. Een visie die sterk bij die van mij aanleunt. Jagers moeten niet beschaamd zijn om wat ze doen, integendeel. Het is belangrijk om, zowel jagers als het brede publiek, uitleg te verschaffen en te informeren. Meerdere keren had ik het geluk om, samen met mijn vader Jacques en onze Duitse draadhaar Anka, voor de klas te staan en kinderen van het vijfde leerjaar over onze passie wat kennis bij te brengen. Iets wat steeds in goede aarde viel. Telkens kregen we de vraag om het volgende schooljaar opnieuw zo een lesuurtje in te vullen. Small things can have a huge impact. En zeg nu zelf, wie kan er tegen zijn dat twee belangengroepen voor de jager in België opkomen?
Welke persoonlijke waarden en overtuigingen zijn belangrijk in jouw werk in de vzw?
Ik ga uit van drie basiswaarden: open communicatie, respect voor ieders mening en respect voor ieders kunnen en bijdrage. Binnen een team heeft niet iedereen dezelfde capaciteiten, en dat is positief. Er zit geen ego in het team en we vullen elkaar aan bij om het even welke materie.
Wat zou je willen bereiken binnen de vereniging in de komende vijf jaar?
Mijns inziens moeten Belgische jagers zich profileren als de belangrijkste stakeholder wanneer het gaat over natuurbeheer in het algemeen. Ik heb het dan niet over die fractie van een seconde dat de jager de trekker overhaalt. Als jager ben ik elke dag van het jaar bezig met mijn revier. Ik weet welke begroeiing waar voorkomt, welke fauna en flora belangrijk zijn om een biotoop in stand te houden, waar er struiken of hagen moeten aangeplant worden om onze fauna ‘uit de wind te zetten’, of welke voeding het wild nodig heeft in welk seizoen. Jagers zijn ervaringsdeskundigen die dit met vallen en opstaan hebben geleerd. Derde partijen zouden bij jagersbelangenverenigingen te rade moeten gaan met gerichte vragen over de praktijkervaringen van jagers, én niet andersom. Jagers mogen trots zijn op hun levenslessen en moeten trachten hun kennis door te geven aan de volgende generaties.
We leven in tijden waar alles ter discussie staat. Mensen denken meer na over wat ze consumeren. En dat is een positieve tendens. Neem nu bv. het feit dat men liever biologisch en lokaal geteeld voedsel eet. Dat is een kans om ons verhaal van ‘(H)eerlijk vlees’ te promoten, en tegelijkertijd mensen te informeren hoe dit vlees op hun bord is gekomen.
Ook de redactie stevig uitbouwen is één van mijn stokpaardjes.
Als laatst vraag: Welke hobby's of interesses heb je nog buiten jagen?
Aangezien mijn job in de IT-sector veel tijd opeist, blijft er naast het werk, de familie, de honden en het jachtrevier niet veel tijd meer over. Ik houd er daarentegen wél van om met Katrijn en de kinderen samen aan het fornuis en de kookpotten te staan, of om er samen eens op uit te trekken. Ik geniet er ook enorm van om met goede vrienden een gezellige avond te beleven.
Dank je voor dit interview.
Graag gedaan!
Comments