De bejaging van Reegeit en -kits in Vlaanderen is terug voorbij. Hopelijk werden meer kitsen dan geiten gestrekt! Iedere weidelijke jager zou namelijk moeten beseffen dat reegeiten strekken pas aan de orde is, als er teveel reeën in het revier voorkomen. Door het schieten van één geit, decimeer je eigenlijk je reebestand met 3 (de gestrekte geit + de 2 kitsen die ze draagt).
Dus beter een geit teveel in het revier dan één te weinig, want soms dragen reegeiten ook maar één kits, of zelfs geen … of worden de kitsen door onze predatoren belaagd.
Het is algemeen geweten, dat reeën en fazanten niet echt samen gaan. Ik heb er al met héél veel jagers over gesproken en praktisch iedereen was het erover eens. Het is een bewuste keuze die elke jachtgroep voor zichzelf moet maken:
· Of je behoudt je kleinwild jacht en houdt de reeën kort.
· Of je legt je toe op een reeën biotoop, maar dan verdwijnt het kleinwild gestaag.
Wat impliceert de stelling van het ANB? Eén geit per bok …
Dromen mag, maar dit is helaas een utopie. In werkelijkheid is dit totaal onhaalbaar.
Nog een heikel punt: de jacht op de vos.
Volgens mij zijn er nog steeds héél veel jagers die geen of te weinig aandacht schenken aan de vossenpredatie. Deze jagers weten of beseffen dan waarschijnlijk ook niet hoeveel vossen er in hun jachtrevier aanwezig zijn en wat voor schade ze aanrichten. Vossen jagen solitair, meestal 's nachts en in de schemering. Een vos zonder jongen eet gemiddeld zo’n 500 gram voedsel per dag! (Bron: https://www.zoogdiervereniging.nl)
Natuurlijk doen ze zich ook tegoed aan insecten, muizen en ratten, maar dat is voor één van de top predatoren in Vlaanderen slechts een aperitiefje of een dessertje. Een vos lust eigenlijk alles wat eetbaar is en liefst wat het
gemakkelijkst te bemachtigen is (opportunist).
Een klein rekensommetje per jaar en per koppel vossen leert ons het volgende: Stel: je hebt één koppel vossen in je jachtrevier rondlopen…
· Eén koppel impliceert minstens 3 vossen. De dominante rekel en de dominante moervos worden begeleid door één of meerder moervossen van haar laatste nest. De ondergeschikte moervossen zijn de helpers om voedsel aan te brengen voor moeder en jongen. De ondergeschikte moervos(sen) kweken in normale omstandigheden niet, behalve, moest de dominante moermoer sterven in de winter of het vroege voorjaar en die jonge moer(en) nog loops kunnen worden (tot rond eind februari), zorgen ze alsnog voor een nest(en).
· Deze vossen pakken minstens één stuk wild per dag !!! (haas, konijn, fazant, patrijs, eend, gans, soms ook houtduif, vogels, …). En, dit is een zéér voorzichtige berekening, 1 stuk wild per dag voor minstens 3 vossen.
· Dit wil zeggen dat, die vossen in je jachtrevier minstens zo’n 365 stuks wild per jaar pakken.
· Daarbij komt nog het voedsel dat nodig is om de jongen gedurende ongeveer 4 maanden te voeden.
· Gemiddeld 4 à 5 welpen, soms wel 6, 7, 8, …) In die periode pakken ze alles wat ze maar kunnen, dit noemt “surplus killing”. In de periode dat de jongen vast voedsel beginnen te eten(ongeveer 2 maanden), is er volop jong wild. Ze hamsteren alles in één of meerdere wildburchten: pas geboren reekalfjes, konijnen, hazen, eenden, ganzen, kippen, eieren, ratten, muizen,…, minstens zo’n 2, 3, … stuks per dag.
· Hier komen we dan op 4 maand gemakkelijk aan zo’n 300 stuks wild.
· 365 + 300 = +/- 665 stukken wild, pluimvee en de aperitiefjes die verschalkt worden door die ene familie vossen, per jaar! En er zitten zeker meerdere families vossen op je jachtterrein.
Welke jachtgroep schiet zoveel wild? Van die jachtgroep wil ik wel lid van worden! 😊
Tegen de herfst zijn de jonge vossen (6 maanden) volwassen en worden de jonge rekels uit het territorium verdreven en gaan ze hun een eigen territorium zoeken. Na tien maanden zijn de jonge vossen geslachtsrijp en herhaalt de cyclus zich opnieuw. De vos is een nachtdier en mag geschoten worden van zonsopgang tot zonsondergang en dan maar in bepaalde periodes van het jaar.
Dan hebben we nog de alleseters zoals de rat, de kraai en de ekster. Deze 2 laatste soorten hebben ook geen predatoren buiten de mens en zouden ook wat intensiever bestreden moeten worden. Zeker kraaien doen enorm veel schade.
Rattenweetjes
Elke vier tot zes weken wordt een vrouwtjesrat vruchtbaar. Dit zelfs als de rat nog aan het zogen is van de vorige jongen. Na de paring is de draagtijd van een nestje 21 tot 23 dagen. In de praktijk krijgen de ratten gemiddeld zeven tot twaalf jongen per keer. Gemiddeld krijgt één vrouwtjesrat 30 jongen per jaar. Binnen 6 weken zijn deze jongen al geslachtsrijp.
Het is logisch dat een rattenpopulatie hierdoor snel toeneemt.
Dit betekent dat één koppel ratten kan zorgen voor “2000 nakomelingen” in één jaar tijd. Hierbij wordt er rekening gehouden dat de nakomelingen zich na 6 weken voortplanten. Een rattenplaag ontstaat zo dus heel snel.
En dan spreken we noch niet over de wolf, das, wasbeer, marters, dag- en nachtroofvogels, … die ook alle dagen moeten eten, die er in overvloed zijn en beschermd zijn. Er zijn dus veel kapers op de kust.
Zo zie je maar … de jager krijgt maar een peulschil voor zijn noeste werk, inzaaien van hoekjes of kantjes, akkerranden met zaaimengsels in samenspraak met de landbouwer, aanplanting van bomen en struiken, snoeien, bijvoederen, bestrijding van vos, kraai, ekster en ongedierte, …
Jacques Franckx, gastschrijver, gepassioneerd jager en JLLC lid van het éérste uur
Opmerkingen