Recent stelden diensten van het Agentschap Natuur en Bos een inbreuk op de jachtwetgeving vast en is er hierover een PV opgesteld. Deze inbreuk, het uitzetten van eenden, is dadelijk aan het publiek door de pers (beeld en geschreven) en sensatiezoekers, in het lang en breed uitgesmeerd.
Voor alle duidelijkheid: Jagersliga is tegen het illegaal uitzetten van om het even welke diersoort. Jagersliga distantieert zich van dergelijke praktijken, onder welke vorm dan ook.
Men kan zich over deze materie toch enkele bedenkingen maken
1) In onze wetgeving staat nog steeds dat men onschuldig is zolang de schuld niet is bewezen.
2) Een PV is een gerechtelijk document en is opgesteld en gericht aan een persoon of groep die de inbreuk heeft gemaakt, maar deze ook kan aanvechten.
Met dit in het achterhoofd vragen wij ons af hoe het komt dat...
1) De pers dadelijk weet heeft van de opmaak en de details van een PV?
2) In de pers de zogezegde betrokkene dadelijk bij naam wordt genoemd?
3) Dat niet-betrokkenen, als bijvoorbeeld Dirk Draulans, op de hoogte zijn van het bestaan van de PV en de betrokkene bij naam in de media kunnen beschimpen?
Op zijn zachtst uitgedrukt, kunnen we dus stellen dat er met het laatste punt ook enkele inbreuken gepleegd zijn op onze wetgeving, met als enig doel: bewuste imagobeschadiging. Er wordt vastgesteld dat personen in opdracht van derden eenden uitzetten om er (volgens de berichtgeving) nadien op te jagen. Deze daad is een flagrante inbreuk op de geldende jachtwetgeving en hiervoor kan een PV worden opgesteld. Maar het PV wordt opgesteld aan de daders en niet aan de vermoedelijke opdrachtgever(s). Indien de dader(s) hun opdrachtgever(s) vermelden, dan wordt dat in het PV genotuleerd en volgt er een onderzoek op de correctheid van die vermelding. Nadien kan er dan een PV volgen op naam van de opdrachtgever. Dus de naam van de daders(s) en of vermoedelijke opdrachtgever(s) kan/mag niet te grabbel worden gegooid. Men kan zich hier dus vragen bij stellen.
De heer Draulans doet uitspraken waaronder...
1) Het levenslang ontnemen van het jachtrecht van de dader(s).
2) Het beboeten van al diegenen die deelnemen aan een jacht op uitgezet wild.
Als deze uitlatingen gevolgd zouden worden, stel ik voor om dit dan ook voor elke burger te handhaven, wat dan ook wil zeggen dat:
1) Een ambtenaar die een inbreuk pleegt op de wetgeving zijn job zou moeten ontnomen worden en alle collega-ambtenaren, die hiervan weet hebben, moeten worden gesanctioneerd.
2) Een lid van een natuurvereniging die een inbreuk pleegt op de natuurwetgeving moet een levenslang verbod krijgen om nog aan natuurbeheer te doen. Al zijn, bij dat vergrijp aanwezige collega’s, moeten ook worden gesanctioneerd.
Is onze wetgeving enkel van tel voor jacht of geldt deze ook voor derden? Vervallen wij tot een dictatoriaal beleid of blijft het verstandig overleg en respect voor de wetgeving overeind?
Edouard Godts
Jagersliga FBZ-verantwoordelijke
Comentarios